ODRŽAVANJE CNC MAŠINA

Održavanje sredstava rada je poseban proizvodni sustav koji je organiziran i opremljen tako da može realizirati dio usluga za potrebe neposredne proizvodne radne organizacije. Sustav održavanja neprestano utječe na tijek proizvodnje. Zadatak održavanja je da neprestano održava sposobnost sredstava rada u optimalnim granicama. Na taj način stvara preduvjete za ostvarenje njihove tehno-ekonomske eksploatacije u procesu proizvodnje.

CNC mašina je posebna vrsta alatne mašine kojim se upravlja pomoću kodiranih naredbi koje se učitavaju u upravljačku jedinicu mašinaa. Kod ovih mašina naredbe izvršava računalo koje upravlja mašinaem. Računalo omogućuje izmjene u radu mašinaa i tijekom obrade predmeta. Na taj način omogućuje se velika fleksibilnost u radu i ušteda u vremenu.

Alatna mašina na kojemu se neprestano mogu proizvesti različiti proizvodi, od iznimne je važnosti redovito održavati. Ne postoji mogućnost da automobili, zrakoplovi ili prometnice budu pouzdani ako nisu redovito održavani. Isto tako alatna mašinaevi mogu biti nepouzdani ako nisu na vrijeme održavani. Alatna mašinaevi se mogu inovirati te se mogu reciklirati. Upravo zato prednost imaju oni koji imaju vlastitu proizvodnju alatnih mašina.

CNC mašinaevi su vrlo složeni. Mašina se mora redovito održavati kako bi zadržao svoje prednosti, a posebno točnost. Za održavanje su potrebna znanja iz elektrotehnike i mašinaarstva. Troškovi održavanja CNC mašina su vrlo visoki.